Gıda İsrafı, Gıda Kaybı ve Gıda Atığı Üzerine Kavramsal Bir İnceleme (A Conceptual Study on Food Wastage, Food Loss and Food Waste)


Creative Commons License

Tahmaz G. S., Aksoy M.

Journal of Tourism and Gastronomy Studies, cilt.10, sa.2, ss.944-956, 2022 (Hakemli Dergi)

Özet

İnsan tüketimi amacıyla üretilen ancak çeşitli nedenlerle insan tarafından tüketilemeyen her gıda, dünya çapında büyük bir problemdir. Gıdanın insan tüketiminden çıkması, birbirini takip eden, farklı özelliklere sahip, çeşitli aşamalardan oluşan ve oluştuğu aşamaya göre kavramsallaştırılan uzun bir süreçtir. Kademeli bir kavramsal örüntüyle ifade edilmeye çalışılan bu süreci oluşturan her aşamanın doğru kavramlarla tanımlanması; problemin doğru tanımlanması, dolayısıyla çözümlerin doğru üretilmesi için son derece önemlidir. Bu nedenle bilimsel çalışmalarda, bu aşamalarla ilgili ortak kavramsal yapının oluşturulabilmesi ve kullanılabilmesi çok değerlidir. Uluslararası literatürde genel olarak ortak bir kavramsal yapının temel alındığı ancak Türkçe literatürde söz konusu yapıyı oluşturan kavramlarla ilgili bir karmaşanın ortaya çıkabildiği ve kavramların birbirleri yerine kullanılabildiği görülmektedir. Doküman analizi yöntemiyle gerçekleştirilen bu çalışmada, kavramların tanımlarının yapılıp aralarındaki ilişkilerin ve farklılıkların karşılaştırmalı olarak ortaya konulması ile söz konusu kavramsal yapının oluşturulmasına katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Yapılan inceleme sonucunda elde edilen bulgular, gıda israfının üst kavram olduğunu; gıda kaybı ile gıda atığının bu üst kavrama ait iki alt bileşen olduğunu göstermektedir.

Edible food produced not consumed for various reasons is a major worldwide problem. Exit of food from consumption is a long process that follows each other, has different characteristics, of various stages and conceptualized according to the stages. Defining stages of processes is extremely important for the correct definition and generation of solutions for problems. Therefore, it is fundamental to create and use common conceptual structures related to stages in scholars. Common conceptual structures are used in international literature, but mostly not in the Turkish literature, confusions amid concepts and untrue referrals. This study, carried out with document analysis, it is aimed to contribute to form of the conceptual structure in question by defining the concepts and revealing the relations and differences. Consequently food wastage is the upper concept; food loss and food waste are sub-components of this upper concept.