Journal of Tourism and Gastronomy Studies, cilt.10, sa.2, ss.944-956, 2022 (Hakemli Dergi)
İnsan tüketimi amacıyla üretilen ancak çeşitli nedenlerle insan tarafından tüketilemeyen her
gıda, dünya çapında büyük bir problemdir. Gıdanın insan tüketiminden çıkması, birbirini
takip eden, farklı özelliklere sahip, çeşitli aşamalardan oluşan ve oluştuğu aşamaya göre
kavramsallaştırılan uzun bir süreçtir. Kademeli bir kavramsal örüntüyle ifade edilmeye
çalışılan bu süreci oluşturan her aşamanın doğru kavramlarla tanımlanması; problemin
doğru tanımlanması, dolayısıyla çözümlerin doğru üretilmesi için son derece önemlidir. Bu
nedenle bilimsel çalışmalarda, bu aşamalarla ilgili ortak kavramsal yapının
oluşturulabilmesi ve kullanılabilmesi çok değerlidir. Uluslararası literatürde genel olarak
ortak bir kavramsal yapının temel alındığı ancak Türkçe literatürde söz konusu yapıyı
oluşturan kavramlarla ilgili bir karmaşanın ortaya çıkabildiği ve kavramların birbirleri
yerine kullanılabildiği görülmektedir. Doküman analizi yöntemiyle gerçekleştirilen bu
çalışmada, kavramların tanımlarının yapılıp aralarındaki ilişkilerin ve farklılıkların
karşılaştırmalı olarak ortaya konulması ile söz konusu kavramsal yapının oluşturulmasına
katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Yapılan inceleme sonucunda elde edilen bulgular, gıda
israfının üst kavram olduğunu; gıda kaybı ile gıda atığının bu üst kavrama ait iki alt bileşen
olduğunu göstermektedir.
Edible food produced not consumed for various reasons is a major worldwide problem.
Exit of food from consumption is a long process that follows each other, has different
characteristics, of various stages and conceptualized according to the stages. Defining
stages of processes is extremely important for the correct definition and generation of
solutions for problems. Therefore, it is fundamental to create and use common conceptual
structures related to stages in scholars. Common conceptual structures are used in
international literature, but mostly not in the Turkish literature, confusions amid concepts
and untrue referrals. This study, carried out with document analysis, it is aimed to contribute
to form of the conceptual structure in question by defining the concepts and revealing the
relations and differences. Consequently food wastage is the upper concept; food loss and
food waste are sub-components of this upper concept.