Journal of Tourism and Gastronomy Studies, cilt.3, sa.3, ss.79-89, 2015 (Hakemli Dergi)
Yemek ve kültür kavramını birleştiren gastronomi, turizm pazarlamasında avantaj
sağlayan yeni bir turizm alanının gelişmesine katkı sağlamıştır. Türkiye'nin sahip olduğu
coğrafik ve iklimsel çeşitlilik ve birçok kültüre ev sahipliği yapması sonucunda oluşan
kültürel etkileşim ile mutfak kültürü de çeşitlilik kazanmıştır. Büyük bir gastronomik
değere sahip olan Türkiye'nin, bu değerlerinin tanıtımının yapılması ve sahip çıkılması
gerekmektedir. Bu bağlamda gastronomik değerlerin kaleme alınması gerektiği
düşünülmektedir. Güneydoğu Anadolu bölgesinin 'Bereketli Hilal' denilen bölgede yer
alması ve çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapması nedeniyle Türkiye'nin mutfak
kültürünün çeşitlilik kazandığı en önemli bölgelerden biri olduğu düşünülmektedir.
Güneydoğu Anadolu bölgesinin sahip olduğu bu potansiyeli akademik olarak
gösterebilmek ve tanıtımına katkıda bulunabilmek amacıyla "Gastronomi Turizmi ve
Güneydoğu Anadolu Bölgesi Gastronomik Unsurları" adlı envanter çalışması yapılmıştır.
Gastronomy which is combining the food and culture concepts has contributed to the
development of a new tourism area providing advantage in tourism marketing. As a result
of geographical and climatic diversities of Turkey, and hosting many cultures within the
body of itself, the cousin culture has been diversified with the help of cultural interaction,
as well. It is necessary to be publicized and protected the great gastronomic values of
Turkey has. In this context, it is thought that the gastronomic values are necessary to be
written up. For the purpose of presenting and contributing to the promotion of the
potential that South Anatolian region holds, an inventory study which name
is“Gastronomy Tourism and South Anatolian Region Gastronomic Component”has been
conducted.