Yemeğin Kültürel Temelleri


Creative Commons License

Aksoy M. (E. Kurulu Üy.)

Detay, Ankara, 2022

  • Yayın Türü: Kitap / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2022
  • Yayınevi: Detay
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Yemek, fiziki varlığının yanı sıra toplumların yaşayış ve düşünüş tarzlarını yan-

sıtan sosyal bir göstergedir. Kutsal olduğu düşünülen kavramlardan bireylerin


toplumsal yapıda işgal ettikleri yere kadar birçok unsuru yansıtan bu gösterge,


toplumların kültürel kodlarını da bünyelerinde taşımaktadır. Söz konusu kodla-

rın doğru bir şekilde çözümlenmesi ve anlamlandırılması ise toplumları tanıma,


iç dünyalarını anlama, sosyal hassasiyetlerini kavrama ve mukayese yapabilme

noktasında önemli bir rol oynamaktadır.


Bu kitap yemek ve kültür kavramları arasındaki ilişkiyi farklı boyutlarıyla ele al-

mak ve söz konusu kültürel kodların yoğun olarak hissedildiği bazı noktalara ışık


tutmak için hazırlanmıştır. İlişkisel bütünlük gözetilerek tasarlanan kitapta ye-

meğin kültürel temelleri ile ilişkilendirilen on iki bölüm bulunmaktadır. Söz ko-

nusu bölümler belirlenirken yemek ve kültür kavramlarını konu alan çalışmalar


göz önünde bulundurulmuş ve literatürde ihmal edildiği düşünülen noktalara


odaklanılmıştır. Bu bağlamda bölümlerde cinsiyet, statü, din, sanat, mitoloji, coğ-

rafya, göç, kıtlık, tarih, lezzet algısı ve tekno kültür kavramları ile yemek arasın-

daki ilişkiye yönelik tespitlere yer verilmiştir. Literatüre katkı sağlayacağı düşü-

nülen bu kitabın hazırlanmasında ve yayınlanmasında emeği geçen yazar ve ya-

yınevi çalışanlarına teşekkürü bir borç biliriz.