İkinci Dünya Savaşı Sırasında Türkiye de Yaşanan Kıtlığın Kadın Dergilerindeki Yansımaları


Creative Commons License

Kızıleli M., Aksoy M.

Journal of Tourism and Gastronomy Studies, cilt.10, sa.4, ss.3962-3979, 2022 (Hakemli Dergi)

Özet

Türkiye de 1939 tarihinde başlayıp 1945 tarihine kadar süren İkinci Dünya Savaş’ında taraf olmamasına karşın kıtlık ile mücadele vermek zorunda kalan ülkeler arasındadır ve savaş ekonomisi düzenine geçilerek günlük yaşamda birçok kısıtlama hayata geçirilmek durumunda kalınmıştır. Buna göre yiyeceğe ulaşımın güçleştiği dönem şartlarını daha iyi anlamak için o dönemde sosyal hayatı şekillendiren yayınlardan yola çıkılarak kadınların hayatlarını anlamanın gerekli olduğu düşünülmüştür. Yemek pişirmeyi kadının toplumsal rolü olarak gören ve benzer çalışmalar için kullanılan Gatekeeper (Muhafız) teorisinden yola çıkılarak yapılan çalışmada, söz konusu dönemde yayınlanan kadın dergilerinin Millî Kütüphane bulunan sayılarının tamamı 21.11.2016-07.12.2016 tarihleri arasında incelenerek içerik analizi yapılmıştır. Savaşın Türkiye’nin toplumsal yaşamındaki izlerini, toplumsal hayattaki değişimleri, bu değişimlerin yemek tercihleri ve reçetelerdeki kullanılan malzemelere olan etkilerinin ortaya konulması çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Ekmeğin karne ile dağıtıldığı dönemde yemek dergilerindeki kullanılan malzemeler detaylı olarak incelendiğinde, 21. Yüzyılda lüks olarak görülen yiyeceklerin reçetelerde yer aldığı saptanmıştır.