Journal of Tourism and Gastronomy Studies, cilt.10, sa.4, ss.3962-3979, 2022 (Hakemli Dergi)
Türkiye de 1939 tarihinde başlayıp 1945 tarihine kadar süren İkinci Dünya Savaş’ında taraf
olmamasına karşın kıtlık ile mücadele vermek zorunda kalan ülkeler arasındadır ve savaş
ekonomisi düzenine geçilerek günlük yaşamda birçok kısıtlama hayata geçirilmek
durumunda kalınmıştır. Buna göre yiyeceğe ulaşımın güçleştiği dönem şartlarını daha iyi
anlamak için o dönemde sosyal hayatı şekillendiren yayınlardan yola çıkılarak kadınların
hayatlarını anlamanın gerekli olduğu düşünülmüştür. Yemek pişirmeyi kadının toplumsal
rolü olarak gören ve benzer çalışmalar için kullanılan Gatekeeper (Muhafız) teorisinden
yola çıkılarak yapılan çalışmada, söz konusu dönemde yayınlanan kadın dergilerinin Millî
Kütüphane bulunan sayılarının tamamı 21.11.2016-07.12.2016 tarihleri arasında
incelenerek içerik analizi yapılmıştır. Savaşın Türkiye’nin toplumsal yaşamındaki izlerini,
toplumsal hayattaki değişimleri, bu değişimlerin yemek tercihleri ve reçetelerdeki
kullanılan malzemelere olan etkilerinin ortaya konulması çalışmanın amacını
oluşturmaktadır. Ekmeğin karne ile dağıtıldığı dönemde yemek dergilerindeki kullanılan
malzemeler detaylı olarak incelendiğinde, 21. Yüzyılda lüks olarak görülen yiyeceklerin
reçetelerde yer aldığı saptanmıştır.