Prof.Dr. SEMRA AKAR ŞAHİNGÖZ


Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı


Araştırma Alanları: Sosyal ve Beşeri Bilimler, Sağlık Bilimleri, Temel Bilimler


Yayınlardaki İsimler: Semra Akar Sahingoz

Metrikler

Yayın

76

Atıf (WoS)

3

H-İndeks (WoS)

2

Atıf (Scopus)

93

H-İndeks (Scopus)

3

Proje

4

Tez Danışmanlığı

10

Açık Erişim

8
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Eğitim Bilgileri

1998 - 2002

1998 - 2002

Doktora

Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Aile Ekonomisi Ve Besleme Eğitimi (Dr), Türkiye

1994 - 1998

1994 - 1998

Yüksek Lisans

Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ev Ekonomisi Ve Beslenme (Yl) (Tezli), Türkiye

1989 - 1993

1989 - 1993

Lisans

Gazi Üniversitesi, Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi, Aile Ve Tüketici Bilimleri Eğitimi Bölümü, Türkiye

Yaptığı Tezler

2002

2002

Doktora

Çocuktan Çocuğa Eğitim Yöntemi Esas Alınarak İlköğretim Okullarında Beslenme Eğitimi Yapılması Üzerine Bir Araştırma

Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Aile Ekonomisi Ve Besleme Eğitimi (Dr)

1998

1998

Yüksek Lisans

Soya fasulyesinin makarna üretiminde kullanılması

Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ev Ekonomisi Ve Beslenme (Yl) (Tezli)

Yabancı Diller

B2 Orta Üstü

B2 Orta Üstü

İngilizce

Araştırma Alanları

Sosyal ve Beşeri Bilimler

Sağlık Bilimleri

Temel Bilimler

Akademik Unvanlar / Görevler

2020 - Devam Ediyor

2020 - Devam Ediyor

Prof.Dr.

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü

2018 - 2020

2018 - 2020

Doç.Dr.

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü

2014 - 2018

2014 - 2018

Doç.Dr.

Gazi Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Bölümü

2013 - 2014

2013 - 2014

Doç.Dr.

Gazi Üniversitesi, Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi, Aile Ve Tüketici Bilimleri Eğitimi Bölümü

2005 - 2013

2005 - 2013

Yrd.Doç.Dr.

Gazi Üniversitesi, Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi, Aile Ve Tüketici Bilimleri Eğitimi Bölümü

1994 - 2005

1994 - 2005

Araştırma Görevlisi

Gazi Üniversitesi, Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi, Aile Ve Tüketici Bilimleri Eğitimi Bölümü

Yönetimsel Görevler

2019 - 2021

2019 - 2021

Bölüm Başkan Yardımcısı

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi

2007 - 2010

2007 - 2010

Üniversite Yönetim Kurulu Üyesi

Gazi Üniversitesi

2006 - 2009

2006 - 2009

Anabilim/Bilim Dalı Başkanı

Gazi Üniversitesi

2005 - 2008

2005 - 2008

Dekan Yardımcısı

Gazi Üniversitesi

2006 - 2006

2006 - 2006

Anabilim/Bilim Dalı Başkanı

Gazi Üniversitesi

Akademi Dışı Deneyim

2019 - 2019

2019 - 2019

Eğitici

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

1997 - 1997

1997 - 1997

Eğitici-Hizmet İçi Eğitim

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

1997 - 1997

1997 - 1997

Eğitici-Hizmet İçi Eğitim

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

1993 - 1994

1993 - 1994

Öğretmen

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Verdiği Dersler

Lisans

Lisans

Mutfak Hizmetleri Uygulaması III

Lisans

Lisans

Menü Planlaması

Yüksek Lisans

Yüksek Lisans

Gastronomi ve Beslenme Akımları

Doktora

Doktora

Gastronomi ve Besin Antropolojisi

Lisans

Lisans

Mezuniyet Tezi

Lisans

Lisans

Menü Planlama

Yüksek Lisans

Yüksek Lisans

Beslenme Akımları

Lisans

Lisans

Mutfak Uygulamaları

Lisans

Lisans

Beslenme İlkeleri ve Tek. I, II

Doktora

Doktora

Mutfak Kültürü ve Besin Antropolojisi

Lisans

Lisans

Mutfak Uygulamaları II

Yüksek Lisans

Yüksek Lisans

Beslenme ve Sağlık

Lisans

Lisans

Ev Teknolojisi

Yüksek Lisans

Yüksek Lisans

Gıda Güvenliği ve Tüketici Eğitimi

Yüksek Lisans

Yüksek Lisans

Beslenme Kültürü

Lisans

Lisans

Staj Değerlendirme

Lisans

Lisans

Besin İşleme

Yüksek Lisans

Yüksek Lisans

İş Etüdü Yöntem Bil. ve Uygulamaları

Yüksek Lisans

Yüksek Lisans

Değişen Beslenme Şekilleri

Yüksek Lisans

Yüksek Lisans

Yiyecek Güvenirliğinin Boyutları

Yönetilen Tezler

2020

2020

Yüksek Lisans

Mısır ekmeğinin karotenoid değerlerinin analizi

AKAR ŞAHİNGÖZ S. (Danışman)

B.ÖZTÜRK(Öğrenci)

2019

2019

Yüksek Lisans

Yiyecek hazırlamanın yaşlılarda anksiyete düzeyine etkisi

AKAR ŞAHİNGÖZ S. (Danışman)

S.KARABİNA(Öğrenci)

2017

2017

Yüksek Lisans

Adölesanlarda beslenme eğitimi: Akdeniz diyeti örneği

AKAR ŞAHİNGÖZ S. (Danışman)

L.DOĞAN(Öğrenci)

Diğer Dergilerde Yayınlanan Makaleler

Hakemli Kongre / Sempozyum Bildiri Kitaplarında Yer Alan Yayınlar

2022

2022

ANKARA’DAKİ YEŞİL OTEL MUTFAKLARINDA YENİLİKÇİ YAKLAŞIMLAR VE UYGULAMALARI

Güleç H., AKAR ŞAHİNGÖZ S.

VI. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi, Afyonkarahisar, Türkiye, 6 Ekim - 09 Aralık 2022

2022

2022

Researching the Czech Cuisine and its Gastro-Tourism Potential

EREN E., AKAR ŞAHİNGÖZ S.

VI. International Gastronomy Tourism Studies Congress, Afyon, Türkiye, 06 Ekim 2022, ss.122-137

2019

2019

Akdeniz diyet kalitesi ölçeğinin (Mediterranean Diet Quality- KIDMED) geçerlik ve güvenirlik çalışması

AKAR ŞAHİNGÖZ S., ÖZGEN L., YALÇIN E.

Proceedings Book of 5th International Eurasian Congress on Natural Nutrition, Healthy Life Sport, 02-06 October 2019, Ankara-Turkey, Ankara, Türkiye, 2 - 06 Ekim 2019, ss.1078-1088

2019

2019

Akdeniz Diyet Kalitesi Ölçeğinin (Mediterranean Diet Quality- KIDMED) Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması (Validity and Reliability of the Mediterranean Diet Quality Scale (KIDMED))

ŞAHİNGÖZ S., ÖZGEN L., YALÇIN E.

NATURAL’2019 - ‘5th International Eurasian Congress on Natural Nutrition, Healthy Life Sport, Ankara, Türkiye, 2 - 06 Ekim 2019, ss.1078-1088

2019

2019

CORN IN THE BLACK SEA CUISINE: LIVING BLACK SEA INISTANBUL

ŞAHİNGÖZ S., ÖZTÜRK B., Keskin H.

III. Uluslararası Turizm ve Kültürel Miras Kongresi, 24 - 28 Nisan 2019

2019

2019

BİREYLERİN GASTRONOMİ FAALİYETLERİNE YÖNELİKTUTUMLARI VE BU FAALİYETLERE KATILIM AMAÇLARININ BELİRLENMESİ

ONUR M., ŞAHİNGÖZ S.

Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi (UGTAK), 19 - 21 Eylül 2019

2018

2018

Arkeolojik Olarak Elde Edilen Mutfak Ekipmanlarının Gastronomik Dili Anadolu Medeniyetler Müzesi Araştırması

AYYILDIZ S., ŞAHİNGÖZ S.

Uluslararası Türk - Rus Dünyası Akademik Araştırmalar Kongresi’nin (UTRAK), 14 - 16 Aralık 2018

2018

2018

Restoran Mutfaklarında Yeşil Nesil Restoran Hareketi: “La Mancha Restoran” Örneği

ŞAHİNGÖZ S., GÜLEÇ E.

The Second International Congress on Future of Tourism:Innovatıon, Entrepreneurship and Sustainability, Mersin, Türkiye, 27 - 29 Eylül 2018, cilt.5, ss.292-300

2018

2018

Metafor Analizi Yöntemi İle Bireylerin“Gastronomi” Kavramına İlişkin Algıları

ŞAHİNGÖZ S., Öztürk B.

UNESAK-2018 Uluslararası Necatibey Eğitim Ve Sosyal BilimlerAraştırmaları Kongresi’xx, 26 - 28 Ekim 2018

2018

2018

Metafor Analizi Yöntemi ile Bireylerin Gastronomi Kavramına İlişkin Algıları

ÖZTÜRK B., ŞAHİNGÖZ S.

Uluslarası Necatibey Eğitim ve Sosyal Bilimler Araştırmaları Kongresi, Balıkesir, Türkiye, 26 - 28 Ekim 2018, cilt.7, ss.60-76

2018

2018

Restoran Mutfaklarında Yeşil Nesil Restoran Hareketi: “La ManchaRestoran” Örneği

ŞAHİNGÖZ S., Güleç E.

The Second International Congress on Future of Tourism:Innovatıon, Entrepreneurship and Sustainability, 27 - 29 Eylül 2018

2018

2018

İŞ YAŞAMINDA CİNSİYET AYRIMCILIĞI: KADIN AŞÇILAR ÖRNEĞİ

ÇELİK M., ŞAHİNGÖZ S.

Gastronomi Zirvesi, Ankara, Türkiye, 22 - 25 Mart 2018, ss.83-84 Sürdürülebilir Kalkınma

2017

2017

Türk Kültüründeki Batıl İnanışlar ve Sembolik Besinler

ŞAHİNGÖZ S.

ISTEC 2017 International Science and Technology Conference, 17 Temmuz - 19 Aralık 2017

2017

2017

Helal Otellerin Web Sayfaları Yoluyla Analizi

ŞAHİNGÖZ S., GÖNÜLGÜL S.

1. Uluslararsı Helal Turizm Kongresi, 7 - 09 Nisan 2017

2017

2017

Tüketicilerin Helal Gıda Algıları ve Tercihleri

ŞAHİNGÖZ S., ONUR M.

I.Uluslararası Helal Turizm Kongresi, 7 - 09 Nisan 2017

2016

2016

Mediterranean Diet

ŞAHİNGÖZ S.

Syposium of, 30 Eylül 2016

2015

2015

Hititler Döneminde Beslenme ve Mutfak Kültürü

ŞAHİNGÖZ S., AKBULUT B. A., ÖRGÜN E.

III. Uluslar arası Halk Kültürü Sempozyumu, 8 - 10 Ekim 2015

2015

2015

Türkiye ve Romanya Mutfak Kültürü

ŞAHİNGÖZ S., UZGİDİM B.

III. Uluslararası Romanya’xxda Türk Kültürünün İzleri Sempozyumu, Bükreş, 10 - 14 Haziran 2015

2015

2015

Akdeniz Beslenme Tarzı ve Yaşlanma Sürecinde Zihinsel Fonksiyonlara Etkisi

ŞAHİNGÖZ S.

8. Ulusal Yaşlılık Kongresi, Türkiye, 16 - 18 Nisan 2015

2012

2012

Tüketiciler ve Hazır Gıda Tüketimi

ŞAHİNGÖZ S.

Hacettepe Üniversitesi I. Uluslararası Aile ve Tüketici Bilimleri Kongresi, 2012, Antalya., 7 - 10 Ekim 2012 Sürdürülebilir Kalkınma

Kitap & Kitap Bölümleri

2022

2022

Mediterranean Diet and Health

Akar Şahingöz S., Herdem G.

Mediterranean Diet, Muharrem İnce, Editör, IntechOpen, London, ss.1-14, 2022

2022

2022

Tatlı ve Pasta Üretiminde Kullanılan Araçlar ve Ekipmanlar

AKAR ŞAHİNGÖZ S., YALÇIN E.

Tatlı ve Pasta Üretimi, , Editör, Nobel, Ankara, ss.77-105, 2022

2022

2022

Tatlı ve Pasta Üretiminde Kullanılan Malzemeler

AKAR ŞAHİNGÖZ S., CEYLAN F.

Tatlı ve Pasta Üretimi, Semra AKAR ŞAHİNGÖZ, Neslihan ŞİMŞEK, Şule DEMİR, Editör, Nobel, Ankara, ss.23-69, 2022

2021

2021

Researching Consumable Potencial of Edible Insects in Everyday Diets: The Example of Bread with Mealworm Addition

EREN E., AKAR ŞAHİNGÖZ S.

Global & Emerging Trend in Tourism, BAYRAKCI, S., ARAS, S., YETİMOĞLU, S., Editör, NEU PRESS, Konya, ss.208-220, 2021

2021

2021

Yeme İçme Kültürü ve Dini Olgular

KAZKONDU İ., AKAR ŞAHİNGÖZ S.

Halkbilimi Bağlamında Türkiye'de Yeme-İçme Kültürü, Kılıç Samet, Editör, Eğitim Yayınevi, Konya, ss.167-198, 2021

2020

2020

Pişirme Yöntem ve Teknikleri

Şahingöz S., Yalçın E.

Mutfak Uygulamaları, Şahingöz Semra, Süren Tufan, Editör, Detay Yayınevi, Ankara, ss.211-228, 2020

2018

2018

Exploring The Tourism Potential of Nallıhan District in Ankara and Proposals For Rural Development

ŞAHİNGÖZ S., KIZILELİ M., ÇETİN K.

Selected Studies on Rural Tourism and Development, Akkus, Gulizar; Akkus, Cetin, Editör, Cambridge Scholars Publishing, Newcastle, ss.101-114, 2018

2015

2015

Konaklama ve Beslenme İşletmelerinde İş Sağlığı ve Güvenliği

Şahingöz S., Şık A.

https://www.detayyayin.com.tr/urun/konaklama-ve-beslenme-isletmelerinde-is-sagligi-ve-guvenligi, Ankara, 2015

2015

2015

The Mediterranean Diet Quality Index (KIDMED) and Nutrition Knowledge

Akar Şahingöz S.

The Mediterranean Diet an Evidence Approach, Victor R. Preedy,Ronald Ross Watson, Editör, Elsevier Science, Oxford/Amsterdam , London, ss.115-123, 2015

Bilimsel Hakemlikler

Ekim 2022

Ekim 2022

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ DERGİSİ

Diğer İndekslerce Taranan Dergi

Ekim 2022

Ekim 2022

Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi

Diğer İndekslerce Taranan Dergi

Eylül 2022

Eylül 2022

Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi

Diğer İndekslerce Taranan Dergi

Haziran 2022

Haziran 2022

AYDIN GASTRONOMY

Hakemli Bilimsel Dergi

Nisan 2022

Nisan 2022

NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER DERGİSİ

Diğer İndekslerce Taranan Dergi

Mart 2022

Mart 2022

Üçüncü Sektör Kooperatifçilik

Hakemli Bilimsel Dergi

Mart 2022

Mart 2022

JOURNAL OF GASTRONOMY AND TOURISM

Diğer İndekslerce Taranan Dergi

Nisan 2021

Nisan 2021

safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi

Hakemli Bilimsel Dergi

Ödüller

Mayıs 2019

Mayıs 2019

Ankara'nın Enleri Proje Birincilik Ödülü

Anadolu Ankara Turizm İşletmecileri Dernegi, Turizm Akademisyenleri Dernegi

Haziran 2013

Haziran 2013

Yayın Teşvik Ödülü

Gazi Üniversitesi

Haziran 2012

Haziran 2012

Yayın Teşvik Ödülü

Gazi Üniversitesi

Haziran 2012

Haziran 2012

Yayın Teşvik Ödülü

Tübitak



Atıflar

Toplam Atıf Sayısı (WOS): 6

h-indeksi (WOS): 2