Covid-19 Pandemi Döneminde Vergisel Düzenlemeler: Türkiye, Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri


Creative Commons License

Güzeş M.

Koronavirüs Döneminde Güncel Hukuki Meseleler Sempozyumu, İstanbul, Türkiye, 29 - 30 Mayıs 2020, ss.307-312

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.307-312
  • Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

          İnsan türünün başına gelebilecek en büyük musibetlerden biri olan COVİD-19 (Yeni Koronavirüs Hastalığı - SARS‑CoV‑2) pandemisinin izinin ilk tespit edildiği 17 Kasım 2019 tarihidir. Çin Hükümeti Sağlık otoritelerince Vuhan’da  31 aralık 2019 tarihinde  düzilerce enfekte olmuş vakaları tedavi ettiğini doğrulamıştır. Dünya genelinde hemen hemen bütün ülkelere sirayet etmiştir. İnsan türünü derinden etkileyen bu salgın ilk kamu sağlığına büyük bir tehdit oluşturmuştur. İkinci olarak insan türünün başına büyük bir sağlık probleminin getirmesinin yanında pandemiyle mücadele eden ülkelerin ekonomisini çok ciddi bir şekilde sarsmaya devam etmektedir. Ekonomik alanda alışılmadık tedbirler alınmaya başlanmıştır. Devletlerin en büyük gelir kalemi olan vergi alanında da sürekli güncellenen tedbirler yürürlüğe konmaya devam etmektedir.

          Türkiye’deki vergi alanında düzenlemelere baktığımızda mücbir sebep hükümlerinden faydalandırılması amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığınca yapılan çalışmalar kapsamında 518 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği hazırlanmış ve 24 Mart 2020 tarih ve 31078 Mükerrer sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hangi sektörlerin mücbir sebep kapsamında olacağını belirleyen detaylı bir liste açıklanmıştır. Bunun yanında faaliyeti geçici süreliğine kapatılan işletmeler de bu kapsamda değerlendirilmiştir. Bilanço ve işletme hesabı esasına göre defter tutan ticari ve zirai kazanç elde eden mükellefler ile serbest meslek kazancı elde eden gelir vergisi mükelleflerinin tamamı mücbir sebep kapsamında değerlendirilmiştir. Mücbir sebep kapsamında bazı beyannamelerin verilme zamanı ve ödeme süreleri ertelenmiştir. Bu düzenlemelerle beraber Hava Yolu Taşımacılığı sektöründe KDV indirimi, Konaklama Vergisi’nin ertelenmesi, Vergi Cezalarında zımni af, Kurumlar Vergisi Beyannamesinin verilmesi ve ödenmesinin ertelenmesi, Belediyelerin SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) ödeme ertelemeleri, Gümrük mevzuatında değişiklikler gibi bir çok düzenleme yürürlüğe girmiştir. Vergi düzenlemerinin yanında mali alanda da büyük çaplı düzenlemeler hayata geçmeye devam etmektedir.

          Almanya’ya baktığımızda genel başlıklar altında sıralarsak; Gümrük mevzuatında değişiklikler, vergi teşvikleri ve indirimleri, Kurumlar Vergisi, Gelir Vergisi ve KDV gibi vergilerin ödeme zamanlarının ertelemeleri, işverenlerin ikramiye ödemelerinde bazı vergilerden muafiyetlikler, vergi cezaları ve zamlarına yönelik ertelemeler, Enerji Vergisi (Electricity Duty Act), Havacılık Vergisi (Aviation Tax) ve Sigorta Vergisinde (İnsurance Tax) esneklikler, restoran, kafe ve barlara yönelik KDV indirimleri ve daha birçok düzenlemeyi hayata geçirmiştir.

          Amerika Birleşik Devletlerinde ise eyalet bazında baktığımızda çok sayıda düzenleme hayata geçtiğini görüyoruz.  Eyaletlerin belirli bir özerkliğinin olması nedeniyle her eyalet kendi konumlarına göre  çok sayıda düzenlemeyi hayata geçirmiştir. Bunun yanında merkezi hükümet ülke genelinde; The Families First Coronavirus Response Act ile 500’den az çalışanı olan işletmelere yönelik vergi teşvikleri, İşverenlerin ve Serbest Meslek Sahibi Mükelleflerin Sosyal Güvenlik Vergisine yönelik teşvikler, Gelir ve Kurumlar Vergisi ile ilgili ertelemeler, Şirketlerin Net Faaliyet Zararlarının geriye yürütebilme imkanı ve daha birçok düzenlemeyi hayata geçirmiştir.

          Bu çalışmada ilk başta COVİD-19 döneminde yukarıda ana başlıklar halinde ele aldığımız Türkiye’deki vergi düzenlemelerinin detaylı bir şekilde ele alacağız. Bunun ardından Türkiye, Almanya ve Amerika Birleşik Devletlerindeki vergi düzenlemelerinin izini sürerek ne tür benzerlikler ve farklılıkların  olduğunu ortaya koyacağız. Nihayetinde Karşılaştırmalı Hukuk disiplininin faydalarından yararlanarak öneriler sunmaya çalışacağız.

          17 November 2019 is the date of when the trace of the pandemic of COVID-19, one of the biggest challenges encountered in the world, is first detected. The Chinese Government has treated dozens of infected cases at Wuhan on December 31, 2019, which was also confirmed by the National Health Commission of the PRC.  The pandemic affected almost all the countries over the globe. This epidemic, which deeply affected the human species, posed a great threat to the first public health. In addition to bringing a major health problem to the human species, the virus of COVID-19 has shaken the economy of countries especially ones struggling with pandemics seriously. Wontless measures have been taken in the economic field and continuously updated measures continue to be put into effect in the tax field, which is the largest income item of the states.

          A number of regulations have come into force in the field of tax law. A detailed list has been announced by the Revenue Administration who determines the sectors effected by the pandemic and need to be covered by force majeure. In addition, businesses whose activities were temporarily closed were evaluated within this scope. All taxpayers earning self-employment and commercial and agricultural income taxpayers who keep books on the basis of balance sheet and operating account are evaluated within the scope of force majeure. Within the scope of force majeure, the time and payment terms of some declarations have been delayed. Along with these arrangements, many regulations such as a temporary VAT reduction in the Air Transportation sector, postponement of the Accommodation Tax, postponement in Tax Penalties, Deferral of Corporation Tax payments, Municipalities SSI (Social Security Institution) payment postponement and changes in Customs Legislation have come into force. In addition to tax regulations, large-scale enhancements also came into force in the financial field.

          In Germany, changes in Customs Legislation, tax incentives and deductions, delays in the payment periods of taxes such as Corporate Tax, Income Tax and VAT, exemptions from some taxes in employers bonuses, delays in tax penalties, Flexibility in Electricity Duty Act, Aviation Tax and Insurance Tax flexibility, VAT discounts for restaurants, cafes and bars and many other regulations have come into force.

          In the United States, when we look at the state, many regulations have been brought in. Since the states have a certain autonomy, each state has implemented many regulations according to their location. Central government across the country; Tax incentives for businesses with fewer than 500 employees (The Families First Coronavirus Response Act), incentives for employers and self-employed taxpayers, delays in Income and Corporate Tax, net operating losses (NOLs) earned in 2018, 2019, or 2020 and carry back those losses five years and many other regulations have come into force.

          In the present study, first we will give a detailed discussion on the tax regulations brought in during the period of COVID-19 Period in Turkey. Then, these regulations will be compared with two different countries including Germany and United States. At the conclusion part, we will try to share our perspectives and recommendations by taking advantage of the Comparative Law discipline.