Küresel İklim Değişikliği Kapsamında Türkiye’nin Yenilenebilir Enerji Politikaları


Creative Commons License

Narin M.

Toprak İşveren Dergisi, sa.139, ss.14-23, 2023 (Hakemsiz Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Derleme
  • Basım Tarihi: 2023
  • Dergi Adı: Toprak İşveren Dergisi
  • Sayfa Sayıları: ss.14-23
  • Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Dünya ekonomisindeki büyüme, nüfüs artışı ve şehirleşme oranının yükselmesi, enerjiye olan talebi hızla artırmaktadır. Günümüzde artan enerji talebinin oldukça büyük bölümü (%80-85), hala kömür, petrol ve doğal gazdan oluşan fosil yakıtlardan karşılanmaktadır. Fosil yakıtların yakılması sonucu ortaya çıkan karbondioksit, ısının uzaya çıkışını yavaşlatarak sera gazlarının oluşumuna neden olmaktadır. Sera gazlarının oluşumunda fosil yakıtlardan sonra ormansızlaşma ve tarım arazilerinin kullanımı da etkin rol oynamaktadır. Oluşan sera gazı emisyonu, küresel iklim değişikliğine yol açarak, tüm canlı türlerinin yok olmasına neden olmaktadır. Bu olası sonuçların yarattığı endişe, iklik değişikliği ve enerji ile ilgili bilimsel çalışmaları hızlandırmıştır. Bu doğrultuda bir yandan fosil yakıtların neden olduğu sera gazlarının yol açtığı iklim değişikliğine çözüm aramak üzere çeşitli uluslararası girişimlerde bulunulmuş, öte yandan hızla yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarına (YEK) yönelik çalışmalar yoğunlaşmıştır.

Tüketilebilen enerji kaynakları olan kömür, petrol ve doğalgazdan oluşan fosil yakıtlarının dünyadaki rezervleri sınırlıdır. Fosil yakıtların son yıllardaki aşırı tüketimi, bu yakıtların ekonomik ömrünü kısaltmıştır. Yeni rezervler keşfedilmedikçe dünyadaki kömür rezervlerinin 139 yıl, petrol rezerlverinin 53,5 yıl ve doğal gaz rezervlerinin 48,8 yıl ömürleri kaldığı ileri sürülmektedir (BP, 2021: 16, 34, 46). Öte yandan fosil yakıtların tüketiminin yüksekliği, doğaya önemli ölçüde karbondioksit (CO2) salınmasına, bu durum da iklim değişikliğinin hızlanmasına neden olmaktadır. Belirtilen bu nedenlerle başta Avrupa Birliği (AB) ülkeleri olmak üzere, dünyada birçok ülke, özellikle de Almanya fosil yakıt kullanımını azaltarak yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmişlerdir.

Bu çalışmanın amacı, önemi giderek artan yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin bilgi vermek ve yenilenebilir enerji politikalarının Türkiye’deki uygulamalarını araştırmaktır. Bu amaç doğurultusunda öncelikle yenilenebilir enerji kaynakları ve yararları üzerinde durulmuştur. Ardından yenilenebilir enerji türleri ve dünya elektrik tüketimleri içindeki paylarına yer verilmiştir. Son olarak da Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynakları ve YEK ile ilgili izlediği politikalar değerlendirilmiştir.