Avrupa Konseyi ve OECD Sözleşmeleri, Avrupa Birliği Mevzuatı ve Türk Hukuku Düzenlemelerine Göre, Finansal Hesap Bilgilerinin ve Vergi Yükümlülüğüne İlişkin Bilgilerin Yurt Dışına Aktarılması


Creative Commons License

Güzeş M.

Uluslararası Akdeniz Hukuk Kongresi, Antalya, Türkiye, 4 - 06 Temmuz 2022, ss.489-490

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.489-490
  • Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

Bilgi değişimi, devletlerin mükelleflerinin yurt dışındaki varlıkları ve gelirlerine yönelik bilgi edinmeleri için gerekli bir araç olması nedeniyle vergilendirme alanında önemli bir konu haline gelmiştir. Vergi amaçlı bilgi değişimi, vergiden kaçınma ve vergi kaçakçılığıyla mücadele için gerekli bir araç olarak temayüz etmiştir.

Uluslararası vergi hukukunun ana gündem maddelerinden birisi bilgi değişimi konusu olmuştur. Vergi kayıp ve kaçağı ile mücadelede işbirliğinin ve buna bağlı olarak bilgi değişiminin önemi kavranmıştır. Bu konuda hızlı bir ilerleme kaydedilmiştir. Ayrıca bilgi değişimi anlaşmaları son yıllarda en fazla imzalanan anlaşmalardan birisi olmuştur.

Gabriel Zucman “The Missing Wealth of Nations: Are Europe and the U.S. net Debtors or net Creditors?” isimli makalesinde ülkelerin hanehalklarının global finansal varlıklarının yaklaşık %8'nin vergi cennetlerinde olduğunu tespit etmiştir. Bilgi değişimi ve vergilendirmeyi sağlayacak alternatif araçlar söz konusu değilse, vergi cennetleri başta olmak üzere yurtdışındaki finansal kuruluşlar aracılığıyla kişilerin ellerindeki varlıklar kolaylıkla vergiden kaçırılabilecektir.

Bilgi değişimini kurumsallaştırmaya yönelik ilk adımlar 1960’lardan itibaren OECD çabalarıyla atılmıştır. Bu çalışma bilgi değişimi ile ilgili tarihsel zincirin halkalarını birleştirerek adım adım bir bütünü göstermeye çalışacaktır. En eski metinlerden günümüze kadarki metinleri incelemiş olacaktır.

Çalışma kapsamında bilgi değişimine yönelik; çift taraflı (bilateral) OECD anlaşmaları/modelleri, çok taraflı (multilateral) Avrupa Konseyi (CoE) ile OECD metinleri/anlaşmaları, Avrupa Birliği direktifleri/anlaşmaları ve Türkiye’deki otomatik bilgi değişimine yönelik düzenlemeler irdelenecektir.

Exchange of information has become an important issue in the field of taxation, as it is a necessary tool for states to obtain information about taxpayers assets and incomes abroad. Exchange of information for tax purposes is one of the necessary tools for combating tax avoidance and tax evasion.

One of the main agenda items of international tax law has been the subject of exchange of information. The importance of collaboration and exchange of information resulting from the collaboration in the struggle against tax avoidance and evasion has been grasped. Rapid progress has been made in this regard. In addition, exchange of information agreements have been one of the most signed agreements in recent years.

Gabriel Zucman found that around 8% of the global financial wealth of households is held in tax havens in his article named “The Missing Wealth of Nations: Are Europe and the U.S. net Debtors or net Creditors?”. If there is no alternative tools to exchange of information and taxation, the assets in the hands of individuals can be easily evaded through financial institutions abroad, especially in tax havens.

The first steps to institutionalize exchange of information have been taken by OECD efforts since the 1960’s. This study will try to show the whole structure by combining the links of the historical chain about exchange of information step by step.

In the study, we will give a detailed discussion on the bilateral OECD's agreements/models, multilateral the Council of Europe (CoE) and the OECD texts/agreements, the European Union directives/agreements and the regulations about automatic exchange of information in Turkey.