Journal of Tourism and Gastronomy Studies, cilt.8, sa.2, ss.1306-1333, 2020 (Hakemli Dergi)
Gastronomi alanındaki bu çalışmada Türkiye’de yaşayan bireylerin yiyecek seçimlerini
etkileyen faktörler arasındaki farklılık düzeylerini ortaya çıkarmak amaçlanmıştır.
Araştırmada genel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini Türkiye’de yedi
bölgede (Karadeniz, Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu
Anadolu) yaşayan bireyler oluşturmaktadır. Örneklem olarak Avrupa Birliği İstatistik
Bürosu tarafından üretilen bölgesel istatistiklerde belli bir yapı oluşturmak için geliştirilen
İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması’nda yer alan Düzey-2 bölge sınıflamasında 26 tane
şehirde yaşayan 1560 birey seçilmiştir. Çalışmada veri toplama aracı olarak anket formu
kullanılmıştır. Araştırma sonucunda Türkiye’deki bireyler için yiyecek seçiminde en önemli
üç faktörün sırasıyla duyusal çekicilik, kolaylık ve ruh hali; en az önemsenen faktörün ise
kilo kontrolü olduğu ortaya çıkmıştır. Yiyecek seçimi tüm alt boyutları ile bölgeler arasında
istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Özellikle Doğu Anadolu ve
Karadeniz Bölgelerinde yaşayan bireylerin diğer bölgelerde yaşayan bireylere göre yiyecek
seçerken daha fazla dikkatli oldukları tespit edilmiştir. Ayrıca Marmara ve İç Anadolu
Bölgeleri’nde yaşayan bireylerin yiyecek seçiminde daha az seçici oldukları, daha az
kriterlerinin olduğu sonucuna varılmıştır.
In this study on gastronomy, it is aimed to find out level of variations in factors affecting
food choices of people in Turkey. General survey model is used in the study. Target
population of study consists of individuals from seven different regions of Turkey (Black
Sea, Marmara, Aegean, Central Anatolia, East Anatolia, and Southeast Anatolia). 1560
individuals living in 26 of Level-2 regions in Nomenclature of Units for Territorial Statistics
developed by Eurostat to establish a particular structure in regional statistics are selected for
sample. Survey form is used as data collection tool in the study. As a result of the study, it
is found that the most important three factors for food choices of individuals in Turkey are
sensory appeal, convenience and state of mind, while the least important factor is weight
control. It is determined that there are statistically significant differences among regions
with all sub dimensions with regards to food choice. In particular, it is determined that
individuals living in East Anatolia and Black Sea regions are more careful when choosing
food when compared to individuals living in other regions. Furthermore, it is concluded that
individuals living in Marmara and Central Anatolia regions are less picky and have lesser
criteria in their food choices.