Prof. SEMRA AKAR ŞAHİNGÖZ


Faculty of Tourism, Department of Gastronomy and Culinary Arts

Department of Gastronomy and Culinary Arts


Research Areas: Social Sciences and Humanities, Health Sciences, Natural Sciences


Names in Publications: Semra Akar Sahingoz

Metrics

Publication

75

Citation (WoS)

3

H-Index (WoS)

1

Citation (Scopus)

93

H-Index (Scopus)

3

Project

4

Thesis Advisory

10

Open Access

8
UN Sustainable Development Goals

Education Information

1998 - 2002

1998 - 2002

Doctorate

Gazi University, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Aile Ekonomisi Ve Besleme Eğitimi (Dr), Turkey

1994 - 1998

1994 - 1998

Postgraduate

Gazi University, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ev Ekonomisi Ve Beslenme (Yl) (Tezli), Turkey

1989 - 1993

1989 - 1993

Undergraduate

Gazi University, Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi, Aile Ve Tüketici Bilimleri Eğitimi Bölümü, Turkey

Dissertations

2002

2002

Doctorate

Çocuktan Çocuğa Eğitim Yöntemi Esas Alınarak İlköğretim Okullarında Beslenme Eğitimi Yapılması Üzerine Bir Araştırma

Gazi University, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Aile Ekonomisi Ve Besleme Eğitimi (Dr)

1998

1998

Postgraduate

Soya fasulyesinin makarna üretiminde kullanılması

Gazi University, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ev Ekonomisi Ve Beslenme (Yl) (Tezli)

Foreign Languages

B2 Upper Intermediate

B2 Upper Intermediate

English

Research Areas

Social Sciences and Humanities

Health Sciences

Natural Sciences

Academic Titles / Tasks

2020 - Continues

2020 - Continues

Professor

Ankara Haci Bayram Veli University, Faculty of Tourism, Department of Gastronomy and Culinary Arts

2018 - 2020

2018 - 2020

Associate Professor

Ankara Haci Bayram Veli University, Faculty of Tourism, Department of Gastronomy and Culinary Arts

2014 - 2018

2014 - 2018

Associate Professor

Gazi University, Turizm Fakültesi, Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Bölümü

2013 - 2014

2013 - 2014

Associate Professor

Gazi University, Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi, Aile Ve Tüketici Bilimleri Eğitimi Bölümü

2005 - 2013

2005 - 2013

Assistant Professor

Gazi University, Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi, Aile Ve Tüketici Bilimleri Eğitimi Bölümü

1994 - 2005

1994 - 2005

Research Assistant

Gazi University, Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi, Aile Ve Tüketici Bilimleri Eğitimi Bölümü

Managerial Experience

2019 - 2021

2019 - 2021

Deputy Head of Department

Ankara Haci Bayram Veli University

2007 - 2010

2007 - 2010

University Executive Board Member

Gazi University

2006 - 2009

2006 - 2009

Head of Department

Gazi University

2005 - 2008

2005 - 2008

Vice Dean

Gazi University

2006 - 2006

2006 - 2006

Head of Department

Gazi University

Non Academic Experience

2019 - 2019

2019 - 2019

Eğitici

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

1997 - 1997

1997 - 1997

Eğitici-Hizmet İçi Eğitim

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

1997 - 1997

1997 - 1997

Eğitici-Hizmet İçi Eğitim

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

1993 - 1994

1993 - 1994

Öğretmen

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Courses

Undergraduate

Undergraduate

Mutfak Hizmetleri Uygulaması III

Undergraduate

Undergraduate

Menü Planlaması

Postgraduate

Postgraduate

Gastronomi ve Beslenme Akımları

Doctorate

Doctorate

Gastronomi ve Besin Antropolojisi

Undergraduate

Undergraduate

Mezuniyet Tezi

Undergraduate

Undergraduate

Menü Planlama

Postgraduate

Postgraduate

Beslenme Akımları

Undergraduate

Undergraduate

Mutfak Uygulamaları

Undergraduate

Undergraduate

Beslenme İlkeleri ve Tek. I, II

Doctorate

Doctorate

Mutfak Kültürü ve Besin Antropolojisi

Undergraduate

Undergraduate

Mutfak Uygulamaları II

Postgraduate

Postgraduate

Beslenme ve Sağlık

Undergraduate

Undergraduate

Ev Teknolojisi

Postgraduate

Postgraduate

Gıda Güvenliği ve Tüketici Eğitimi

Postgraduate

Postgraduate

Beslenme Kültürü

Undergraduate

Undergraduate

Staj Değerlendirme

Undergraduate

Undergraduate

Besin İşleme

Postgraduate

Postgraduate

İş Etüdü Yöntem Bil. ve Uygulamaları

Postgraduate

Postgraduate

Değişen Beslenme Şekilleri

Postgraduate

Postgraduate

Yiyecek Güvenirliğinin Boyutları

Advising Theses

2020

2020

Postgraduate

Mısır ekmeğinin karotenoid değerlerinin analizi

AKAR ŞAHİNGÖZ S. (Advisor)

B.ÖZTÜRK(Student)

Articles Published in Other Journals

Refereed Congress / Symposium Publications in Proceedings

2022

2022

ANKARA’DAKİ YEŞİL OTEL MUTFAKLARINDA YENİLİKÇİ YAKLAŞIMLAR VE UYGULAMALARI

Güleç H., AKAR ŞAHİNGÖZ S.

VI. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi, Afyonkarahisar, Turkey, 6 October - 09 December 2022

2022

2022

Researching the Czech Cuisine and its Gastro-Tourism Potential

EREN E., AKAR ŞAHİNGÖZ S.

VI. International Gastronomy Tourism Studies Congress, Afyon, Turkey, 06 October 2022, pp.122-137

2021

2021

Researching Consumable Potential of Edible Insects in Everyday Diets: The Example of Bread with Mealworm Addition

EREN E., AKAR ŞAHİNGÖZ S.

International Congress of Emerging Trends in Tourism, Konya, Turkey, 30 October 2021

2020

2020

YEMEK ÜZERİNDEN ETNİSİTE: GASTRORACISM KAVRAMI VE BİREYLERİN ALGILARI

UYANIK B., ŞAHİNGÖZ S.

International Travel Tourism Dynamics, 8 - 10 October 2020

2019

2019

Akdeniz diyet kalitesi ölçeğinin (Mediterranean Diet Quality- KIDMED) geçerlik ve güvenirlik çalışması

AKAR ŞAHİNGÖZ S., ÖZGEN L., YALÇIN E.

Proceedings Book of 5th International Eurasian Congress on Natural Nutrition, Healthy Life Sport, 02-06 October 2019, Ankara-Turkey, Ankara, Turkey, 2 - 06 October 2019, pp.1078-1088

2019

2019

Akdeniz Diyet Kalitesi Ölçeğinin (Mediterranean Diet Quality- KIDMED) Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması (Validity and Reliability of the Mediterranean Diet Quality Scale (KIDMED))

ŞAHİNGÖZ S., ÖZGEN L., YALÇIN E.

NATURAL’2019 - ‘5th International Eurasian Congress on Natural Nutrition, Healthy Life Sport, Ankara, Turkey, 2 - 06 October 2019, pp.1078-1088

2019

2019

CORN IN THE BLACK SEA CUISINE: LIVING BLACK SEA INISTANBUL

ŞAHİNGÖZ S., ÖZTÜRK B., Keskin H.

III. Uluslararası Turizm ve Kültürel Miras Kongresi, 24 - 28 April 2019

2019

2019

BİREYLERİN GASTRONOMİ FAALİYETLERİNE YÖNELİKTUTUMLARI VE BU FAALİYETLERE KATILIM AMAÇLARININ BELİRLENMESİ

ONUR M., ŞAHİNGÖZ S.

Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi (UGTAK), 19 - 21 September 2019

2018

2018

Arkeolojik Olarak Elde Edilen Mutfak Ekipmanlarının Gastronomik Dili Anadolu Medeniyetler Müzesi Araştırması

AYYILDIZ S., ŞAHİNGÖZ S.

Uluslararası Türk - Rus Dünyası Akademik Araştırmalar Kongresi’nin (UTRAK), 14 - 16 December 2018

2018

2018

Restoran Mutfaklarında Yeşil Nesil Restoran Hareketi: “La Mancha Restoran” Örneği

ŞAHİNGÖZ S., GÜLEÇ E.

The Second International Congress on Future of Tourism:Innovatıon, Entrepreneurship and Sustainability, Mersin, Turkey, 27 - 29 September 2018, vol.5, pp.292-300

2018

2018

Metafor Analizi Yöntemi İle Bireylerin“Gastronomi” Kavramına İlişkin Algıları

ŞAHİNGÖZ S., Öztürk B.

UNESAK-2018 Uluslararası Necatibey Eğitim Ve Sosyal BilimlerAraştırmaları Kongresi’xx, 26 - 28 October 2018

2018

2018

Metafor Analizi Yöntemi ile Bireylerin Gastronomi Kavramına İlişkin Algıları

ÖZTÜRK B., ŞAHİNGÖZ S.

Uluslarası Necatibey Eğitim ve Sosyal Bilimler Araştırmaları Kongresi, Balıkesir, Turkey, 26 - 28 October 2018, vol.7, pp.60-76

2018

2018

Restoran Mutfaklarında Yeşil Nesil Restoran Hareketi: “La ManchaRestoran” Örneği

ŞAHİNGÖZ S., Güleç E.

The Second International Congress on Future of Tourism:Innovatıon, Entrepreneurship and Sustainability, 27 - 29 September 2018

2018

2018

İŞ YAŞAMINDA CİNSİYET AYRIMCILIĞI: KADIN AŞÇILAR ÖRNEĞİ

ÇELİK M., ŞAHİNGÖZ S.

Gastronomi Zirvesi, Ankara, Turkey, 22 - 25 March 2018, pp.83-84 Sustainable Development

2017

2017

Türk Kültüründeki Batıl İnanışlar ve Sembolik Besinler

ŞAHİNGÖZ S.

ISTEC 2017 International Science and Technology Conference, 17 July - 19 December 2017

2017

2017

Helal Otellerin Web Sayfaları Yoluyla Analizi

ŞAHİNGÖZ S., GÖNÜLGÜL S.

1. Uluslararsı Helal Turizm Kongresi, 7 - 09 April 2017

2017

2017

Tüketicilerin Helal Gıda Algıları ve Tercihleri

ŞAHİNGÖZ S., ONUR M.

I.Uluslararası Helal Turizm Kongresi, 7 - 09 April 2017

2016

2016

Mediterranean Diet

ŞAHİNGÖZ S.

Syposium of, 30 September 2016

2015

2015

Hititler Döneminde Beslenme ve Mutfak Kültürü

ŞAHİNGÖZ S., AKBULUT B. A., ÖRGÜN E.

III. Uluslar arası Halk Kültürü Sempozyumu, 8 - 10 October 2015

2015

2015

Türkiye ve Romanya Mutfak Kültürü

ŞAHİNGÖZ S., UZGİDİM B.

III. Uluslararası Romanya’xxda Türk Kültürünün İzleri Sempozyumu, Bükreş, 10 - 14 June 2015

2015

2015

Akdeniz Beslenme Tarzı ve Yaşlanma Sürecinde Zihinsel Fonksiyonlara Etkisi

ŞAHİNGÖZ S.

8. Ulusal Yaşlılık Kongresi, Turkey, 16 - 18 April 2015

2012

2012

Tüketiciler ve Hazır Gıda Tüketimi

ŞAHİNGÖZ S.

Hacettepe Üniversitesi I. Uluslararası Aile ve Tüketici Bilimleri Kongresi, 2012, Antalya., 7 - 10 October 2012 Sustainable Development

Books & Book Chapters

2022

2022

Mediterranean Diet and Health

Akar Şahingöz S., Herdem G.

in: Mediterranean Diet, Muharrem İnce, Editor, IntechOpen, London, pp.1-14, 2022

2022

2022

Tatlı ve Pasta Üretiminde Kullanılan Araçlar ve Ekipmanlar

AKAR ŞAHİNGÖZ S., YALÇIN E.

in: Tatlı ve Pasta Üretimi, , Editor, Nobel, Ankara, pp.77-105, 2022

2022

2022

Tatlı ve Pasta Üretiminde Kullanılan Malzemeler

AKAR ŞAHİNGÖZ S., CEYLAN F.

in: Tatlı ve Pasta Üretimi, Semra AKAR ŞAHİNGÖZ, Neslihan ŞİMŞEK, Şule DEMİR, Editor, Nobel, Ankara, pp.23-69, 2022

2021

2021

Researching Consumable Potencial of Edible Insects in Everyday Diets: The Example of Bread with Mealworm Addition

EREN E., AKAR ŞAHİNGÖZ S.

in: Global & Emerging Trend in Tourism, BAYRAKCI, S., ARAS, S., YETİMOĞLU, S., Editor, NEU PRESS, Konya, pp.208-220, 2021

2021

2021

Yeme İçme Kültürü ve Dini Olgular

KAZKONDU İ., AKAR ŞAHİNGÖZ S.

in: Halkbilimi Bağlamında Türkiye'de Yeme-İçme Kültürü, Kılıç Samet, Editor, Eğitim Yayınevi, Konya, pp.167-198, 2021

2020

2020

Pişirme Yöntem ve Teknikleri

Şahingöz S., Yalçın E.

in: Mutfak Uygulamaları, Şahingöz Semra, Süren Tufan, Editor, Detay Yayınevi, Ankara, pp.211-228, 2020

2018

2018

Exploring The Tourism Potential of Nallıhan District in Ankara and Proposals For Rural Development

ŞAHİNGÖZ S., KIZILELİ M., ÇETİN K.

in: Selected Studies on Rural Tourism and Development, Akkus, Gulizar; Akkus, Cetin, Editor, Cambridge Scholars Publishing, Newcastle, pp.101-114, 2018

2015

2015

Konaklama ve Beslenme İşletmelerinde İş Sağlığı ve Güvenliği

Şahingöz S., Şık A.

https://www.detayyayin.com.tr/urun/konaklama-ve-beslenme-isletmelerinde-is-sagligi-ve-guvenligi, Ankara, 2015

2015

2015

The Mediterranean Diet Quality Index (KIDMED) and Nutrition Knowledge

Akar Şahingöz S.

in: The Mediterranean Diet an Evidence Approach, Victor R. Preedy,Ronald Ross Watson, Editor, Elsevier Science, Oxford/Amsterdam , London, pp.115-123, 2015

Supported Projects

Scientific Refereeing

October 2022

October 2022

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ DERGİSİ

Other Indexed Journal

October 2022

October 2022

Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi

Other Indexed Journal

September 2022

September 2022

Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi

Other Indexed Journal

June 2022

June 2022

AYDIN GASTRONOMY

National Scientific Refreed Journal

April 2022

April 2022

NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER DERGİSİ

Other Indexed Journal

March 2022

March 2022

Üçüncü Sektör Kooperatifçilik

National Scientific Refreed Journal

March 2022

March 2022

JOURNAL OF GASTRONOMY AND TOURISM

Other Indexed Journal

April 2021

April 2021

safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi

National Scientific Refreed Journal

Awards

May 2019

May 2019

Ankara'nın Enleri Proje Birincilik Ödülü

Anadolu Ankara Turizm İşletmecileri Dernegi, Turizm Akademisyenleri Dernegi

June 2013

June 2013

Yayın Teşvik Ödülü

Gazi Üniversitesi

June 2012

June 2012

Yayın Teşvik Ödülü

Gazi Üniversitesi

June 2012

June 2012

Yayın Teşvik Ödülü

Tübitak



Citations

Total Citations (WOS): 3

h-index (WOS): 1